Forum Kayıt  Giriş
Thursday, February 09, 2012
  Ara

 

 

Reklamlar

Küçült

                                      
                                      
Forum

Küçült

 
  Forum  Deniz Canlıları  Deniz Balıkları  Fangri
Previous Previous
 
Next Next
New Post 3/3/2009 9:31 PM
  Azzaro
139 posts
www.spearclub.com
10th Level Poster


Fangri  

 

Fangri balıkları lateralden yassılaşmış vücut yapısına sahiptir. Vücut morfometrik olarak incelendiğinde diğer Sparidae türlerinde olduğu gibi vücut ve buna bağlı olarak baş yüksektir. Vücut rengi gümüşi pembedir (kırmızı-turuncu). Başın üst kısmı da koyu pembe renktedir. Kuyruk sapının arka kısmından başlayıp karın bölgesinde pektoral yüzgecin kaidesine kadar uzanan ve 11-12 sıradan oluşan küçük mavi benekler bulunabilir.Karın kısmı beyaz veya gri-beyaz renge sahiptir. Bir tanesi gözün tam altında bir tanesi de gözün tam üstünde olmak üzere açık mavi renkte 2 yatay çizgi bulunur.Pelvik yüzgeçler açık mavi, pektoral yüzgeçler açık sarıdır. Kuyruk yüzgeci uç kısmının kenarlarındaki kırmızı rengi perdeleyen açık sarı renktedir. Dikensi dorsal yüzgeç ışınları pembe, yumuşak dorsal yüzgeç ışınları sarıdır. Koyu bir bant gözün tam altından başlayıp çenelerin birleşme noktasına kadar uzanır. Fangrilerin ağırlığı 10kg’a kadar ulaşabilir. Boyu ise 75 cm’ye kadar uzayabilir. Genellikle 30–35 cm arasındaki bireylere rastlanır.

Coğrafik Dağılım

Doğal olarak Atlantik Okyanusunu, kuzey batısı, kuzey doğusu, güney batısı, güney doğusu, doğu bölgesinin merkezi ve batı bölgesinin merkezinde yayılım gösterir.Ülkemiz sularında Gökova Körfezinin bitiminden başlayıp Antalya Körfezine kadar olan bölümde ve Antalya Körfezinden başlayan Doğu Akdeniz bölümünde bulunduğu bildirilmiştir.Doğal olarak yayılım gösterdiği ülke kıyıları; ABD, Antiler, Arjantin, Brezilya, Cape Verde, Cezayir, Fransa, Fransız Guanası, Guatemala, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Hırvatistan, İngiltere, İspanya, İsrail, İtalya, Kolombiya, Kostarika, Kuzey Kıbrıs Türk Kesimi, Lübnan, Meksika, Mısır, Monako, Nikaragua, Panama, Portekiz, Senegal, Slovenya, Sırbistan, Suriye, Türkiye, Tunus, Uruguay, Venezüella ve Yunanistan’dır.

Yaşam Özellikleri

Demersal bir balıktır.10–280 m arasındaki derinliklerde yaşar. Yaz aylarında genellikle kumluk ve kayalık özellik gösteren 10–30 m derinliğe sahip derinliklerde dağılım gösterir.8–29 oC arasındaki sıcaklıklarda yaşamını sürdürebilir. Optimum sıcaklık aralığı ise 13–26 oC dir. %o 38–40 arasındaki tuzluluklarda dağılım gösterir.NH3 seviyesinin 0,025 mg/l’ nin üzerine çıktığı durumlarda mortalite gözlenir. Fangri yumurtalarının çapı 0,66–1,09 mm arasında değiştiği, merkezi konumu yağ damlası çapının ise 0,18–0,26 mm arasında olduğu tespit edilmiştir.

Beslenme Alışkanlıkları

Karnivor bir türdür.Genellikle kayalık bölgelerde bulunmalarına rağmen bir bölgede sabit kalmazlar ve yer değiştirerek avlanırlar. Genellikle larvalar planktonik organizmalarla, yavru ve ergin bireyler nektonik organizmalarla beslenir. Mollusca, Crustacea, Decapoda, Poliketa, Teleostei tercih edilen besinlerdir.Fangri balıkları, yoğun yetiştiriciliği yapılan çipura balıklarına göre daha hızlı gelişim gösterir.Fangri balıklarının yaklaşık 18 yıl yaşadığı tespit edilmiştir.
Boy-Ağırlık Gelişmeleri
Fangri balıkları, yoğun yetiştiriciliği yapılan çipura balıklarına göre daha hızlı gelişim gösterir.Fangri balıklarının yaklaşık 18 yıl yaşadığı tespit edilmiştir.

Avcılığı

Avcılığı genellikle olta ve paragat takımları ve uzatma ağları ile yapılır. Nadir olarak çekilen trol ve trata ağlarından da çıkar. Yetiştiricilik için anaçların temin edilmesinde özellikle paragat takımları, avcılığın daha verimli olması ve avlanan bireylerin daha az zarar görmesi açısından tercih edilir.

YETİŞTİRİCİLİK

Larva Üretim Koşulları

SICAKLIK :17-22°C arasındaki sıcaklıklarda larva yetiştiriciliği yapılır.

TUZLULUK:‰ 34-41 tuzluluk değeri esas alınmaktadır.

IŞIK:0,75-1 m yüksekliğe asılan gün ışığı veren halojen lambalarla yapılır.

pH :7,5-8,4 arasında tutulmalı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN:5-7 mg/l arasında en az %80 en fazla %100 doygunlukta olması istenir.

STOKLAMA YOĞUNLUĞU:Stoklama 70 adet/l olacak şekilde yapılmalıdır.

Büyütmede Yetiştiricilik Sistemleri

Büyütmede Yetiştiricilik Sistemleri Toprak Havuz Sistemleri

Ağ Kafes Sistemleri

• Sabit ağ kafesler

• Yüzer ağ kafesler

—Esnek olmayan (rijid) kafesler

—Yarı esnek kafesler

—Esnek kafesler

• Dalgıç ağ kafesler

• Döner ağ kafesler

• Kıyı ötesi ağ kafesler

—Yüzer ağ kafesler

• Okyanus tipi ağ kafesler

• Operating sistem ağ kafesler

• Kauçuk yapılı açık deniz ağ kafesleri

• Yüksek yoğunluklu polietilen ağ kafesler

—Dalgıç ağ kafesler

Çevresel Parametreler

Su Sıcaklığı

Fangri balığı 8–29 °C sıcaklıklarda yaşamını sürdürebilir. Optimum sıcaklık aralığı ise 13–26 °C’ dir.

Oksijen

Çözünmüş oksijen miktarının 5 ppm’ in altına düşmesi istenmez.

Işık Şiddeti

Kuluçkahane koşullarında adaptasyon ve ön büyütme dönemlerinde 150–1500 lüx arasında değişen ışık şiddeti uygulanmaktadır.

Stok Yoğunluğu

250 m ³ hacmindeki dikdörtgen ağ kafesleri 1,4 gram ağırlığında 10.000’ er adet yavru stoklanmıştır. Bu değer yaklaşık olarak 1,6 kg/m³ stok yoğunluğuna eşittir.

Besleme

Kullanılacak Yemin Niteliği

Çipura balığı için hazırlanmış pelet veya ekstruder yemler kullanıldığı görülmektedir. Söz konusu yemlerde protein %46–52, selüloz %2–3, ham kül % 12–13, ham yağ %10,5–11,5, kalsiyum %1,6–2,2 ve fosfor %1,4–1,5 arasında değişim göstermektedir.

Kullanılacak Yemin Miktarı

Yem değerlendirme veriminin en yüksek olduğu dönemlerde çevresel koşullara bağlı olarak 24 °C su sıcaklığında büyütülen fangri yavru balıkları için optimum besleme oranı % 1,5–2 arasında değişmektedir.

 
Previous Previous
 
Next Next
  Forum  Deniz Canlıları  Deniz Balıkları  Fangri
sayaç

Küçült

 

 

İçerik:Savaş Doğan   Kullanım Şartları  Gizlilik